furie®blbne.cz: Jsem v Praze, je mi 23, studuju VŠ a taky to s brigádou nemám nějak růžové. Respektive vůbec. Člověk si nevybere.
walian: To mi právě hezky sebralo iluze. Říkala jsem si, že je to tak krizové jenom tady. Ksichtem o patník, díky, realito.
furie®blbne.cz: Tak ale u mě to je uz i o tom, že po těch několika letech se mi znovu nechce na pokladnu, doplňova zboží, vážit saláty nebo běhat v McDonaldovi, takováhle brigáda se v Praze sehnat dá skoro vždycky. Ale já bych už chtěla něco trošku do praxe, aby se to blížilo tomu, co studuju.
walian: Prosímtě ty. My náhodou apelujeme na hlavní evropské město kultury roku 2015! (A OPRAVDU tu to mu všichni z hloubky srdce věříme.)
cernovlaska: Pokud ti ještě nebylo osmnáct, zkus si najít nějakou kamarádku a jeďte spolu do ciziny na sběry - jahod, malin, jablek apod. Každopádně si vyber ale firmu, která nešidí Hlavně v cizině si vyděláš více než tady a ještě se můžeš zdokonalit v cizím jazyku
sargo: V nejmenovaném fastfoodovém řetězci si v souvislosti s brigádou již navždy budu vzpomínat na jistou scénu: jdu si pro své kafe a slečna u kasy brečí. Zcela nepokrytě a dosti zoufale. Přijde k ní druhá a povídá poněkud nejistě - "Prosím tě, co brečíš?"
"Počkej, až uvidíš výplatní pásku, budeš brečet taky..."
Mno, držím palce. Na kino by zbýt mohlo.
walian: Tady se člověku rozhodně dostane povzbuzení Ne, že bych čekala, že si tam vydělám majlant, ale s mými výpočty bych za rok měla asi tak... na certifikát z angliny. Rozhodně bych si pomohla.
furie®blbne.cz: Nevím, jestli jsem to někde psala, ale nástupní hodinovky je 60 + 10 (náhrada za to, že si pereš oblečení a nedaní se), mně to vyšlo cca 63 čistého na hodinu jako student.
Po třech měsících (brigádníci, HPP po měscíci) se dělá ohodnocení, a většinou se cca 3 - 5 Kč na hodinu přidává.
Není to sice moc, ale když si k tomu člověk připočítá i to, že má během směny pití zadarmo a 50% slevu na jídlo...
walian: Tohle mi třeba zní jako sen, já bych ani nepočítala s tolik. No jenže Ostrava brgádníky nepotřebuje, tady je to "Děkujem, nashledaou."
sargo: Nechci být za rejpala, ale taky tam strhávají, když se znehodnotí nějaké jídlo? (Třeba se večer všechno neprodá apod) - vzpomínám si, že v jistém řetězci se nám to pokoušeli večer nastrkat i zadarmo, aby to šéfík neobjevil v koši...
- to by totiž možná vysvětlovalo ta nepříjemná překvapení na konci... Ale stejně, když to člověk skousne, pořád je to ten sympatický rozdíl mezi mít alespoň nějaký přivýdělek a nemít žádný.
furie®blbne.cz: U nás to tak nebylo. A to se nám občas i stalo, že v té rychlosti na hodně malém prostoru někdo do někoho vrazil a spadlo třeba 8 cheeseburgerů na zem. Ty se samozřejmě vyhodili.
Odpadů jídla jsme moc neměli, něco jo, ale tam to funguje tak, že ti, co mají zkušenosti, vedou kuchyň a hlídají, kolik je potřeba čeho zrovna "vařit" a když jsou fakt dobří a nestane se, že přijede nečekaně hodně lidí, tak skoro nic nezbývá a ani nechybí.
hospodynka: Holky to mají těžký. To udatní mladíci lehce seženou melouch někde na stavbě - jen kdyby se našemu mladému chtělo trochu dělat rukama